top of page

Történetünk: Miért és hogyan alakult az ETKK?


etkk logo

A kutatóközpont abból a szándékból jött létre, hogy az erdélyi történelmi családok múltjának a kutatását, a kutatási anyagok megőrzését és archiválását elősegítse. Elsősorban a XX. század viszontagságos és gyászos időszakának a kutatására fókuszál, de az elmúlt évszázadok történelmileg, szociológiailag (eddig feltáratlan) területeire is vállalkozik. 

           

A XX. század elejéig számos családi levéltár, hagyaték, tárgyi emlék az Erdélyi Múzeum Egyesületnél „talált otthonra”. A két világháború, a politikai – társadalmi változások ezt a folyamatot megakasztották, a közgyűjtemények anyagai időnként veszélybe kerültek. Kijelenthető, hogy a XX. század töredékesen van dokumentálva. Az ETKK azt a feladatot tűzte ki, hogy civil kezdeményezésként és magán erőforrásból összegyűjti a történelmi családok leszármazottjainál és egyéb helyeken levő dokumentumokat, ezeket digitálisan lemásolja és kutathatóvá teszi a szakma és a családtagok részére. Ezek mellett az ETKK az alábbiakat fogalmazta meg, mint általános célok:

  • az erdélyi nemesi családok részletes genealógiai kutatása, adatbázisok frissítése, családfák elkészítése, összeillesztése;

  • hagyatékok, visszaemlékezések, memoárok, levéltári anyagok, fotók és egyéb történelmi források begyűjtése, digitalizálása és archiválása;

  • erdélyi történelmi családok által épített műemlékek adatbázisa, kutatása, tanulmányok írása;

  • erdélyi történelmi családok közéleti szereplőinek az élettörténetét igyekszik dokumentálni és elemezni;

  • a XX. században végbement társadalmi – politikai változások következményének családokra gyakorolt hatásának tanulmányozása és kutatása;

  • cikkek, interjúk, kutatási eredmények rendszeres közzététele.

  • interdiszciplináris megközelítés alkalmazása az erdélyi nemesség történelmi és kulturális összefüggéseinek feltárására;

  • együttműködés társintézményekkel, egyetemi kutatóhelyekkel;

  • történelmi családokkal kapcsolatos oktatási programok és rendezvények szervezése;

  • ösztöndíjprogramok finanszírozása;

  • szakkönyvtár létrehozása és működtetése.


Misszió:

            Az Erdélyi Történelmi Családok Kutatóközpontjának fő célkitűzése az erdélyi nemesség történelmi és kulturális örökségének megértése és megőrzése.

 

Projektek:

 Családoknál lévő hagyatékok gyűjtése és közzététele


            A projekt célja az erdélyi történelmi családoknál fellelhető (tehát nem közgyűjteményekben levő) tárgyi emlékek digitális archiválása és közzététele a családtagok és kutatók előtt. A XX. századig nagyon sok családi levéltár az Erdélyi Múzeum Egyesülethez került, a Történelmi Múzeumban pedig szintén több hagyaték található. A XX. század azonban megrengette az emberek hitét abban, hogy ezek a közgyűjtemények meg- és/vagy fennmaradhatnak a jövő generációinak. Ha töredékesen is, de sok leszármazottnál vannak olyan kordokumentumok, amelyeket szükséges megőrizni a következő nemzedéknek. Minden évtizedben eltűnik ezek közül jó néhány, ezért is gondoljuk úgy, hogy az utolsó pillanatok egyikében vagyunk ezzel a lehetőséggel. A kezdeményezés során az Erdélyi Történelmi Családok Kutatóközpontja elsősorban egy digitális archívumot kíván létrehozni. 


Mire terjed ki a tevékenység? 


            Azon írott, képi és tárgyi anyagok másolatait, fotóit digitalizáljuk és tesszük elérhetővé, amelyek a történelmi családokhoz kapcsolódnak (olyanokat, mint például hivatalos iratok, visszaemlékezések, naplók, memoárok, levelezések, fotók, hanganyagok, családi portrék). Az anyagokat lemásoljuk, nyilvántartásba vesszük, archiváljuk és képzett szakmai színvonalon elérhetővé tesszük a kutatók előtt. Hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legnagyobb biztonságban legyenek tárolva az adatok.

            Ezenfelül szívesen fogadunk családi hagyatékokat materiális formában is, gondoskodva ezek szakszerű tárolásáról és hosszútávú megőrzésről.


Kuratórium


Albert Attila

Albert Attila, ETKK alapító


"Azok közé a szerencsés emberek közé tartozom, akik a nagyszüleikkel és még a dédszüleikkel is találkozhattak. Csodálatos emberek voltak, a vonásaikon és viselkedésükön is látszott, hogy sok mindent megéltek. Valamiért keveset beszéltek a múltjukról. Színes életem volt,  bár 22 éves koromig kommunizmusban éltem. Ezalatt a legfőbb tevékenységem a sportolás volt. Az 1989-es események után az áll (kirakat) restitúciós-folyamatok során kerültem közelebb dédszüleim, nagyszüleim addig rejtegetett világához. A megvalósításaik, az életmódjuk, a történeteik forrása kiapadhatatlan. Ezeket szeretném megmenteni és az utókornak egy modern, áttekinthető formában továbbadni."

 



Bilibók Botond

Bilibók Botond, alapító


"Húsz évet éltem egy zárt világban. Sokat időt töltöttem az idősek között, akiktől hallottam és ittam magamba a 20. század élő történelmét, annak minden szépségével és szörnyűségével. Ez sok színt vitt a gyermeki, majd ifjúkori mindennapokba és folyton gondolkodásra késztetett. Az érdeklődés megmaradt, sokat olvastam, még többet beszéltem, kérdeztem a nagyszüleim, majd szüleim generációját. A mélységek és magasságok, amelyeket ők megéltek, elképzelhetetlenek mai fejjel. Mi egy sokkal szerencsésebb időszakban élünk, de azt hiszem, hogy az elmúlt évszázad(ok) objektív ismerete még hosszú ideig tanulságos lehet nekünk és az utánunk következő generációnak. A történelem ismétli önmagát, az emberi természet pedig csak nagyon lassan változik."




Ugron Győző

Ugron Győző, ügyintéző


"Jómagam is egy székely főnemesi család leszármazottja vagyok, így gyermekkorom óta érdekelt az erdélyi arisztokrácia, amely évszázadokon át meghatározta a régió történelmét. Úgy gondolom, hogy még számtalan olyan történelmi tény nem látott napvilágot és feltárásra vár, amely meghatározta ennek a társadalmi rétegnek a felemelkedését és a bukását. Azért vállaltam szerepet a kutatóközpont munkájában, mert célomként tekintek arra, hogy a történelmi családok a létezését a köztudatban tartsuk, és ne hagyjuk feledésbe merülni.

Azért vállaltam szerepet a kutatóközpont munkájában, mert célomként tekintek arra, hogy a történelmi családok a létezését a köztudatban tartsuk, és ne hagyjuk feledésbe merülni."

Comments


bottom of page