top of page

Hírlevél 2024.07.10.

Az elmúlt héten a fotók kapták a főszerepet a katalogizált anyagaink között. Több mint félezer, nagyrészt a XX. századból származó fotó gazdagítja immár gyűjteményünket. Íme néhány érdekesség:


Az 1910-es évek elején keletkezett téves történeti rögzítés következtében a köztudatban az a történet terjedt el, hogy Haller József a szenvedélyes kártyajátékostól, Bethlen Márktól nyerte el a kastélyt és a birtokot. Azonban egy nemrégiben megjelent kutatás kimutatta, hogy Bethlen gróf jelentős adósságai miatt kényszerült eladni birtokait. Ennek eredményeként Küküllővár a Haller család, míg Radnót az Erdélyi Római Katolikus Státus tulajdonába került.

Fogat a küküllővári Bethlen-Haller kastély előtt.
1920 -as évek Fogat a küküllővári Bethlen-Haller kastély előtt.

 

Egy óvatlan pillanat eredményeként érdekes és mulatságos fotó készülhet rólunk. Ez nem volt másként régen sem, és az arisztokrácia sem kivétel ez alól. A küküllővári uradalom egyik utolsó grófnője, Haller Eugénie (1911-1999) is eme helyzet alanya lett.

1962 Haller Eugénie (1911-1999)
1962 Haller Eugénie (1911-1999)

A XX. századi erdélyi arisztokrácia egyik kiemelkedő alakja és egyénisége gróf Bethlen Anikó (1938-2020) volt. Születésekor reményteljes jövő elé nézett, ám gyermekbénulás következtében még tizenéves korában kerekesszékbe kényszerült. A család ezt követően a kommunista meghurcoltatások áldozatává vált, és Marosvásárhelyen kényszerlakhelyre kerültek. Anikó néni alázattal, hittel és méltósággal élte további életét. Idegen nyelveket oktatott, és szenvedélyes régiséggyűjtő volt. Tudásával és műveltségével számos embernek segített a nehéz időkben. Anikó néni arca még ma is élénken él sokunk emlékezetében. Most nézzük meg őt kisgyerekként:

1940-es évek eleje Bethlen Anikó (1938-2020)

E heti tudósításunkat egy születésnapi méltatással zárjuk, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület adott ki gróf Bethlen Béla (1888-1979), Észak-Erdély egykori kormánybiztosa 90. születésnapja alkalmából 1978-ban.



 

Várunk minden olyan dokumentumot és fényképet, amelyek archiválása a jövő generációinak lehetőséget teremt megismerni a múltat, a kutatóknak pedig segítséget nyújt a munkájukhoz. Mentsünk meg minél több, a fiókok mélyén vagy családi tulajdonban lévő, mások által nem ismert, de érdeklődésre számot tartó értéket!






Kommentit


bottom of page