top of page

Hírlevél augusztus 14: A bonyhai Bethlen-kastély

Múlt heti hírlevelünkben a Bethlen család bonyhai ágának utolsó tagjait mutattuk be, de kevés szó esett a kastélyról, amelyre most kerítünk sort. Számos eddig nem ismert fotó került adattárunkba erről a helyi szinten különlegesnek számító műemlékről.


Bonyha az 1500-as évek elején került a Bethlen család birtokába, és megközelítőleg 450 évig képezte tulajdonuk részét.


A ma is álló kastély alapkőletételére 1545-ben került sor Bethlen Farkas jóvoltából. Az épület több átalakításon esett át, amelyekről pontos dokumentáció nem áll rendelkezésünkre, de a történészek tudni vélik, hogy jelentősebb beavatkozások történtek a XVII. és XVIII. században is, először reneszánsz, majd gótikus stílusjegyeket alkalmazva.


Kevésbé ismert tény, hogy a ma is meglévő kastély mellett a Bethlenek egy új kastélyt is építettek a XVII. században, amelyet az 1930-as években lebontottak. A bonyhai kastélyt egy erődítmény vette körül, amelyet szintén az 1930-as években bontottak le.

Erről láthatunk most pár fotót:

Birtokunkba került két fotó is, amelyek a kastély belső tereibe engednek betekintést az államosítás előtt:

Az államosítást követően az épület több rendeltetést kapott, de végül a helyi polgármesteri hivatalnak és a községi könyvtárnak adott otthont. 2005-ben került újra a Bethlen család birtokába, akik utódok hiányában három év múlva, 2008-ban, az Erdélyi Református Egyházkerület nőszövetségének adományozták. Ekkor az épület állapota jelentősen leromlott, sürgős beavatkozásokra volt szükség az állagmegóváshoz, amelyeket a nőszövetség meg is tett.


Az Egyházkerületnek sikerült szakszerűen felújítani a kastélyt, így az visszanyerte régi pompáját. Az avatóünnepségre 2023 őszén került sor, ahol jelen volt Bethlen Julianna grófnő is, a Bethlenek bonyhai ágának utolsó képviselője. Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy bonyhai Bethlen átlépte a kastély küszöbét…

Comments


bottom of page